Co jsme zač

     Dvě staré kamarádky se jednoho dne sešly a začaly se bavit o vegetariánské, veganské a raw kuchyni. Shodly se, že o jejich praktikování obě už dlouho přemýšlejí a rozhodly se to realizovat a pojmout jako "challenge". Tak vznikl tenhle web - stránka zaměřená na veganské a raw recepty, v případě použití domácích živočišných produktů (mléko, vejce) i recepty vegetariánské. Mimo jiné tady najdete i amatérské recenze výrobků a surovin určených pro vegany a vegetariány. Nejsme žádné fanatičky, květinové ženy ani jinak vyhraněná individua a svá rozhodnutí ani myšlenky nikomu nepodsouváme. Proto i pro etické otázky a odpovědi ohledně vegetariánství a veganství odkazujeme na jiné stránky (např.: soucitne.cz). Nechceme omílat věci již tisíckrát omleté na jiných webových stránkách, proto zde hledejte jen a pouze naše tipy, zkušenosti a názory - využijte je pro inspiraci, ale názor si vytvořte svůj ;)

L. - vegetariánská, raw kuchyně a sladké - k  besmasé stravě mě přivedla čistá vypočítavost, když jsem se osamostatnila a začala žít na koleji. Maso a masné výrobky se ukázaly jako naprosto nadbytečná položka ve výdajích a pomalu jsem začala zjišťovat, že bezmasá jídla neznamená jen restauracemi toliko předhazovaný smažák (nejlépe se šunkou) a tučná sladká česká jídla. Stejně tak jsem začala zjišťovat, jaký život vlastně prožil ten řízek, co mám na talíři. Díky přístupu k množství čerstvých surovin z vlastních zásob (bůh žehnej mojí babičce :) ) se hlavně v létě zaměřuji i na raw kuchyni a mou neskutečnou slabostí jsou sladká jídla a dezerty. Svoje oblíbence se proto pokusím přetvořit ve zdravější a cruelty-free verzi.

B. - veganská, bezlepková kuchyně - bez krutosti, ale plnohodnotně bez chuťových kompromisů! :P U mě to začalo postupně a dost věcí bylo dílem náhody. Nejdřív jsem začala mít problém s masem (z důvodů etických), pak jsem se začala pídit po příčině vzniknuvší alergie v mém již dospělém těle a vysadila mléčné výrobky - chvíli na to jsem zjistila, jaká zvěrstva se dějí v mléčném průmyslu a na "výrobních pásech vajec". Prostě je to celé jen o tom otevřít oči a uvědomit si, že za tím výrobkem co se snadno koupí v obchodě je mnohem delší a strašlivější příběh. Pokud v některých mých receptech uvidíte med, vězte, že je to jen proto, že med je z malého domácího úlu od mého dědečka, který se o včelky úzkostlivě stará. Po letech pojídání zvěrstev a zrůdností a zamořování organismu jsem také dosti nakynula, takže ubývání na váze spojené se změnou jídelníčku je pro mě příjemným a kýženým bonusem, takže tipů na dezerty u mě zatím najdete pomálu i když pečení miluji. No...a mým cílem je přetvořit do veganské podoby oblíbené recepty ze všech možných koutů světa.

Pozn.: tu naši vyhraněnost neberte nikterak striktně, občas obě zabrousíme do hlavní kulinářské oblasti té druhé...


Legenda:





2 komentáře :