L. - vegetariánská, raw kuchyně a sladké - k besmasé stravě mě přivedla čistá vypočítavost, když jsem se osamostatnila a začala žít na koleji. Maso a masné výrobky se ukázaly jako naprosto nadbytečná položka ve výdajích a pomalu jsem začala zjišťovat, že bezmasá jídla neznamená jen restauracemi toliko předhazovaný smažák (nejlépe se šunkou) a tučná sladká česká jídla. Stejně tak jsem začala zjišťovat, jaký život vlastně prožil ten řízek, co mám na talíři. Díky přístupu k množství čerstvých surovin z vlastních zásob (bůh žehnej mojí babičce :) ) se hlavně v létě zaměřuji i na raw kuchyni a mou neskutečnou slabostí jsou sladká jídla a dezerty. Svoje oblíbence se proto pokusím přetvořit ve zdravější a cruelty-free verzi.
B. - veganská, bezlepková kuchyně - bez krutosti, ale plnohodnotně bez chuťových kompromisů! :P U mě to začalo postupně a dost věcí bylo dílem náhody. Nejdřív jsem začala mít problém s masem (z důvodů etických), pak jsem se začala pídit po příčině vzniknuvší alergie v mém již dospělém těle a vysadila mléčné výrobky - chvíli na to jsem zjistila, jaká zvěrstva se dějí v mléčném průmyslu a na "výrobních pásech vajec". Prostě je to celé jen o tom otevřít oči a uvědomit si, že za tím výrobkem co se snadno koupí v obchodě je mnohem delší a strašlivější příběh. Pokud v některých mých receptech uvidíte med, vězte, že je to jen proto, že med je z malého domácího úlu od mého dědečka, který se o včelky úzkostlivě stará. Po letech pojídání zvěrstev a zrůdností a zamořování organismu jsem také dosti nakynula, takže ubývání na váze spojené se změnou jídelníčku je pro mě příjemným a kýženým bonusem, takže tipů na dezerty u mě zatím najdete pomálu i když pečení miluji. No...a mým cílem je přetvořit do veganské podoby oblíbené recepty ze všech možných koutů světa.
Pozn.: tu naši vyhraněnost neberte nikterak striktně, občas obě zabrousíme do hlavní kulinářské oblasti té druhé...
Legenda:
Super stránky holky! Jen tak dál :)
OdpovědětVymazatSkvělá inspirace..díky :-)
OdpovědětVymazat