Inspirace: jamieoliver.com
Hodnocení: 9/10
Tohle je přesně polévka do chladného deštivého dne, kdy je lepší zůstat doma, zabalit se do deky a dát si něco teplého. Proto je to polévka spíše podzimní až zimní, ale když je chuť, jde udělat kdykoliv :)
Upravený recept:
Suroviny:
2 střední celery
3 střední sladká česká červená jablka (ale jdou jakákoliv podle chuti a aktuálních možností)
1 celá palice česneku - rozdělená na neoloupané stroužky
tymián, dobromysl (oregano) - ideálně čerstvé větvičky ze zahrádky (nebo z mrazáku)
1-2 velké cibule
namletá červená čočka na zahuštění (nemusí být)
zeleninový bujón nebo 1 l zeleninového vývaru
pepř, (mořská/himalájská) sůl, olivový olej, sušené červené chilli, citronová šťáva
rostlinná smetana (já měla mandlovou; nemusí být)
Postup:
Jablka nakrájíme na čtvrtky a zbavíme jadřince (loupat nemusíme). Celery očistíme a nakrájíme zhruba na stejné větší měsíčky jako jablka. Kousky vsypeme do pekáče a smícháme se lžičkou olivového oleje. Do pekáče mezi měsíčky přidáme neoloupané stroužky česneku. Na to poklademe celé větvičky bylinek a dáme péct do trouby vyhřáté zhruba na 200 na 20 min - tedy dokud celer a jablko na povrchu lehce nezkaramelizuje a česnek nezměkne. Mezitím si na další lžičce olivového oleje osmahneme na jemno nakrájenou cibuli. Poté k ní přidáme pečené kusy celeru a jablek a ještě lehce osmahneme. Zalijeme vývarem/vodou a přidáme bujón. V této fázi vymačkáme do polévky pečený česnek (pokud je pečený dost, jde opravdu bez většího úsilí "vymáčknout" ze slupky - je nasládlý a moc dobrý, peču ho tak mimo jiné i s bramborami). Ponorným mixérem vše rozmixujeme jak nejlépe to jde, chvilku vám to zabere, ale výsledek stojí za to. Výslednou krémovou polévku můžeme ještě zahustit rozemletou červenou čočkou (ve farmářských obchodech ji občas namelou na přání, vypadá jako jemná oranžová mouka), v takovém případě ještě převaříme. Poté dochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou a chilli (v poslední době ho používám nějak moc, do hustých podzimních a zimních polévek se hodí - zahřívají pak ještě víc a jako bonus vám zrychlí metabolismus :)). Může se přidat podle chuti ještě muškátový květ nebo skořice, já je ale nedávám, už by mi to přišlo chuťově moc složité. Na závěr při servírování zakápneme rostlinnou smetanou, je možné ji přidat rovnou do hrnce a zamíchat v polévce, nebo ji můžete vynechat úplně. Ačkoliv celer moc nemusím, v této úpravě si na něm všichni strávníci včetně mé maličkosti pochutnali.
B.
Žádné komentáře :
Okomentovat