16. září 2014

Rizoto s květákem a kořenovou zeleninou



Hodnocení: 9/10

Nejedná se o pravé italské rizoto, takže buďte shovívaví - je to klasická rýže se zeleninou - tedy "rizoto počesku", ale za to moc chutné a jednoduché. 

Suroviny:

1 květák
2 bulvy žluté řepy
3 střední mrkve
1 pórek
koření chimichuri (od Antonína; pokud nemáte, nahraďte vaší oblíbenou zeleninovou kořenící směsí)
olivový olej
hrnek směsi jasmínové rýže s červenou rýží
zeleninový vývar (horká voda s kvalitním bujónem)

Postup:

Rýži dáme vařit (v poměru 1 díl rýže na 2 díly vody, nesolím). V hluboké pánvi osmahneme na oleji na silná kolečka nakrájený pórek, přihodíme na kostičky nakrájenou oloupanou žlutou řepu, mrkev a květákový košťál. Podlijeme trochou vývaru, přikryjeme pokličkou a necháme 5 minut podusit. Poté přidáme natrhané květákové růžičky a podusíme pod pokličkou dalších 5 minut. Poté odkryjeme a necháme zredukovat tekutinu. Když je zelenina "na skus" a zbývá už jen trochu tekutiny, vmícháme uvařenou rýži. Dle chuti dosolíme a opepříme a přidáme koření.

Extrémně jednoduché, sezónní a chutné!

B.


Žádné komentáře :

Okomentovat