Pokud jste četli "Co jsme zač", víte, že moučníky zatím nedělám, protože se snažím vyhýbat se zbytečnému cukru. Ale když jednou za uherák přijede kamarádka, kterou bych ráda pohostila, cukr-necukr, chci napéct a ukázat veganskou kuchyni v tom nejlepším světle. Proto jsem se vrhla na přípravu nejjednodušího, ale nejvděčnějšího a velice chutného dezertu - a rovnou ve třech variantách! :P
//pokud vám vrtá v hlavě jaký je rozdíl mezi muffinem a cupcakem, vězte, že cupcakes mají na povrchu ještě nějaký ten toping - krém, cukrátka...muffiny maximálně tak jen plochou polevu a třešničku ;)//
Jen poznámka ke vzhledu mých muffin - mám špatnou formu (Tescoma, 12 formiček v plechu) - jsou příšerně úzké a vysoké - proto muffiny vypadají tak jak vypadají, ale brzy si pořídím formičky klasické (jednotlivé, silikonové), tak to do té doby, prosím, omluvte :)
ZÁKLADNÍ RECEPT NA VEGANSKÉ MUFFINY
1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
1 hrnek rostlinného mléka (používám sójové či sójovo-rýžové)
1/2 hrnku oleje (používám řepkový)
2 lžíce agávového sirupu (+ 1 vanilkový cukr)
1 čajová lžička prdopeče
1 čajová lžička sody
špetka soli
+ přidáváme příchutě dle chuti a dle konzistence a množství přidaných ingrediencí ubíráme či doplňujeme mléko, mouku či olej
(na 10-15 muffin dle velikosti formiček)
Vše smícháme a plníme formičky do 3/4. Pečeme 20 min. na 190 stupňů.
MUFFINY SE ŠVESTKAMI, MÁKEM A SKOŘICÍ
Hodnocení: 10/10
Pokud sledujete náš facebook, jistě jste si všimli, že nepřestávám oslavovat kombinaci švestek a skořice. Proto jsem spatlala tenhle recepis a musím si ho pochválit :P (upozornění: schválně nejsou moc sladký)
Suroviny:
1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
1 hrnek rostlinného mléka
1/2 hrnku oleje
2 lžíce agávového sirupu
1 vanilkový cukr
1 čaj. lž. prdopeče
1 čaj. lž. sody
špetka soli
1 hrnek nadrobno nakrájených čerstvých švestek
2 čajové lžičky skořice
2 lžíce na jemno namletého máku (mixovat dokud není vlhký a lepivý)
Postup:
Vše smícháme, naplníme formičky do 3/4 a pečeme 20 min. na 190.
MUFFINY MASALA (CHAI-LATTE)
Původní recept: Veganotic
Hodnocení: 10/10
Podle původního receptu by podle fotek byly krásně tmavě hnědé. Ty moje vyšly díky lehké úpravě receptu hezky světlé a okrové, jak můžete vidět na mé fotce.
Suroviny:
1 hrnek rostlinného mléka
4 sáčky černého čaje Earl Grey
1/4 hrnku oleje
1/2 hrnku bílého sójového jogurtu
2 lžíce agávového sirupu
1 vanilkový cukr
1 a 1/3 hrnku polohrubé mouky
1/4 čajové lžičky sody
1/2 čaj. lž. prdopeče
špetka soli
masala koření: 2 čaj. lž. skořice, 1/2 čaj. lž. mletého sušeného zázvoru, 1/4 čaj. lž. mletého hřebíčku (2 hřebíčky roztlučené v hmoždíři), měl by být ještě kardamon (1 čaj. lž.), ale neměla jsem ho zrovna doma a špetka bílého pepře, kterou jsem taky zapomněla + jsem přidala špetku muškátového květu (ta nepatří do masala koření)
Postup:
Do ohřátého mléka (z mikrovlnky) dáme na 10 min. louhovat čaj, poté pytlíky nevymačkáváme (zhořkl by - díky za tip autorce původního receptu ;)) a pokud je třeba, dolijeme hrnek mlékem, aby byl plný. Smícháme s ostatními ingrediencemi a naplníme košíčky - moc nevykynou, takže plníme až téměř k okraji. Pečeme 20 min. na 180.
KÁVOVO-KAKAOVÉ MUFFINY
Původní recept: Veganotic
Hodnocení: 10/10
Suroviny:
1 a 1/2 hrnku polohr. mouky
3/4 hrnku cukru
1/4 hrnku holandského kakaa
2 a 1/2 čaj. lž. prdopeče
špetka soli
2 čaj. lž. jemné instantní kávy
1 hrnek rostl. mléka
1/2 hrnku oleje
3 lžíce bílého rostl. jogurtu
1 vanilkový cukr
1/2 hrnku nasekané čokolády na vaření (zkontrolujte, zda je vhodná pro vegany!)
lžíce kávového likéru Kahlua
Postup:
Vše smícháme. Formičky naplníme do 2/3 a pečeme 20 minut na 190.
Nechť muffinové hody započnou!!!
B.
Žádné komentáře :
Okomentovat