(kolejní vaření v praxi :P)
Dýňovka je taková klasika, kterou najdete na každém foodblogu. Tenhle recept přichází tak trochu s křížkem po funuse protože dýňová sezona už dávno vyvrcholila, ale to neznamená, že byste měli na dýni zapomenout.Hodnocení: 10/10
Recept:
1/2 dýně hokkaidó
1 menší cibule
1 malá plechovka nebo 1/2 velké plechovky kokosového mléka = cca 150 ml (stačí méně procentní)
1 čerstvá nebo sušená chilli paprička
bobkový list
olivový olej
sůl, pepř
zeleninový vývar nebo bujón (nebo voda ;))
Dýni si oloupeme a nakrájíme na menší kostky. V hrnci si mezitím na oleji osmahneme na drobno nakrájenou cibuli, přihodíme dýni, zalijeme vývarem/vodou, přihodíme bobkový list a vaříme do změknutí. Když je dýně vařená slijeme vodu, dýni rozmixujeme tyčovým mixérem, vrátíme na vařič, zalijeme kokosovým mlékem a necháme prohřát. Nakonec dochutíme a přidáme na drobno nasekanou chilli papričku (čím déle se bude paprička vařit, tím pálivější můžete očekávat výsledek). Kokosovým mlékem můžeme polévku ještě dozdobit na talíři.
Na ozdobu můžeme použít i opražená dýňová semínka.
Dýňovka je nejlepší, díky chilli pořádně zahřeje za dlouhých, studených, zimních večerů. Variací je neskutečné množství, ale osobně mám právě tuhle variantu s kokosovým mlékem nejradši :)
L.
Žádné komentáře :
Okomentovat