8. srpna 2014

Karob vs. kakao

Výrobce: Sunfood
Cena: 18,-/200g (zdravá výživa)
Hodnocení: 9/10

O karobu se dočtete, že je zdravější variantou kakaa. Tak se tomu podívejme na zoubek. Pro srovnání tu mám holandské kakao, které jsem našla u nás doma, ale předpokládám, že hodnoty budou u kakaa jiných značek podobné. Karob, neboli rohovník obecný neboli svatojánský chléb "obsahuje méně tuků a má asi o třetinu nižší kalorickou hodnotu" (zdroj). Pro srovnání jsem si vyrobila následující tabulku:

(hodnoty uváděné na 100g výrobku)

  • Karob má jednoznačně nižší energetickou hodnotu než kakao a stejně tak obsahuje výrazně! menší počet tuků. Na druhou stranu má karob 7× větší obsah sacharidů a především mnohem vyšší obsah cukrů. Výhodou karobu je ale vysoký obsah vlákniny, z tohoto důvodu je vhodný na snižování cholesterolu a při průjmových onemocněních. Zároveň se uvádí, že je menší pravděpodobnost vzniku alergie na karob, než na kakao.
  • Problematický zůstává tedy obsah cukrů. Na druhou stranu, karob je svojí chutí nasládlý, oproti hořkému kakau. Kakao se tedy běžně doslazuje, zatímco karob už žádný přidaný cukr nepotřebuje. V pečených výrobcích navíc karob od kakaa nerozeznáte.
  • Dále karob neobsahuje kofein a je tak vhodnější variantou pro děti (zejména pro ty trpící hyperaktivitou) a podle dat výrobců obsahuje karob i větší množství vitaminů a minerálů (vitaminy skupiny B, vitamin C a E, vápník, měď, železo, hořčík, selen, zinek a další)
  • Poslední výhoda karobu už je čistě ekonomická. Zatímco 200g karobu seženete za cenu do 20 korun, ceny kvalitního kakaa se pohybují od 50 korun za 100g
Co se týče chuti, je karob opravdu sladší než kakao, méně hořké a není třeba jej doslazovat. Použití karobu je stejné jako kakaa, lze z něj vyrábět sušenky, karobovou polevu i cukrovinky. Osobně jsem karob zkusila při pečení do fazolových brownies, do rýžové kaše a zároveň jsem z něj připravila "kakao". Jeho chuť je jemnější, při přípravě nápoje jsem už do mléka nepřidávala žádný cukr navíc, což při použití kakaa musím. 

Karob určitě stojí za to vyzkoušet, buď samotný nebo výrobky z něj. Na druhou stranu pokud jste člověk s dobrou funkcí střev a nemáte na kakao alergii, vzdávat se ho nemusíte. I kakao má některé zdraví prospěšné vitaminy a minerály a v dnešní době jsou k sehnání i jeho "odtučněné" varianty.

L.


Zdroje:

Žádné komentáře :

Okomentovat