15. srpna 2014

Ostružinový koláč



Britské páje patří mezi moje nejoblíbenější sladké. Jejich převedení do vegan podoby mi přišlo téměř nemožné, vzhledem k tomu, že základem shortcrust pastry je máslo. Tak jsem zapátrala a zjistila, že existuje něco jako veganské máslo, ale kdo má veganské máslo běžně doma, že. Tak jsem zapátrala ještě o něco víc a našla alternativu bez másla. Tenhle recept rozhodně není nic zdravého, ale blíží se jablečná sezona, ostružiny už hojně rostou, a tak jsem si nemohla odpustit jakousi "zkušební verzi" s ostružinami a blumami. 

Inspirace: Jamie & Ricardo 
Hodnocení: 9/10 (mohla jsem dovnitř přidat  trochu víc cukru ^^)

Ingredience:
Těsto
2 hrnky hladké mouky (dala jsem hrnek pšeničné a hrnek žitné)
3 lžíce moučkového cukru
1/2 vanilkového cukru
1 lžička prášku do pečiva
100 ml rostlinného oleje (použila jsem slunečnicový, ale určitě nejlepší bude kokosový!)
cca 150 ml vody 
špetka soli

Náplň
libovolné sezonní ovoce - ostružiny, jablka, blumy, borůvky, maliny - ideálně alespoň dva různé druhy
cca 50g třtinového cukru - záleží na chuti každého a taky na druhu ovoce
zbytek vanilkového cukru
citronová šťáva a skořice dle chuti

Na vál nasypeme mouku a cukr a rukou utvoříme uprostřed důlek, do kterého nalijeme olej, nasypeme prášek do pečiva, vanilkový cukr a špetku soli. Množství vody v receptu je čistě orientační, její množství závisí na použité mouce. Vodu proto přidáváme do těsta postupně, začneme tedy s menším množstvím, které přilijeme do důlku. Osvědčil se mi Jamieho trik těsto nejprve míchat vidličkou tak, že opatrně do mokrého středu zapracováváte mouku, opatrně aby se tekutina nepřelila přes "okraje" kopičky, dokud se nevytvoří hustá kaše. Od tohoto bodu už můžeme těsto začít zpracovávat rukama. Podle potřeby přidáváme vodu a těsto propracujeme dokud z něj není kompaktní hmota. Tu pak necháme chvíli odležet v lednici.

Po pár minutách těsto vyndáme a rozdělíme na dvě části. Zhruba na 2/3 a 1/3. Menší část těsta dáme zpátky do lednice a rozválíme si větší kousek na potřebnou velikost vaší koláčové formy. Vyválené těsto přendáme do formy, upravíme, proděravíme na několika místech vidličkou a dáme péct do předehřáté trouby na 5-10 minut na 180°C, dokud není těsto částečně upečené (nemělo by být pečené úplně, aby se pak dalo lépe spojit s vrchním těstem). 

Mezitím si připravíme vnitřek koláče, což je velice jednoduché - ovoce buď nakrájíme nebo ponecháme vcelku a zakápneme trochou citronové šťávy. Dále rozválíme menší část těsta.

Když je spodní část částečně upečená, nasypeme do koláče ovoce, posypeme vanilkovým cukrem, třtinovým cukrem a skořicí a koláč přikryjeme vrchní částí, kterou opět na pár místech proděravíme vidličkou. Pečeme ještě dalších 15-20 minut.

Podáváme buď samotné, nebo ideálně ještě teplé se lžící domácí zmrzliny. Koláč je ideální zkonzumovat hned, až ho rozkrojíte, vyteče vám z něj totiž extrémně dobrá ovocná šťáva, která pak nasákne do těsta, ale není to žádná velká vada na kráse.

L.

Žádné komentáře :

Okomentovat