26. září 2014

Dýňovo-jablečné muffiny



Inspirace: minimalistbaker
Hodnocení: 4/10

Recept:
1 hrnek dýňového pyré (asi půl kila dýně před uvařením)
2 jablka - nastrouhaná na hrubém struhadle
1 a 1/2 hrnku mouky (tentokrát jsem použila klasickou pšeničnou hladkou)
1/3 hrnku ovesných vloček (celých nebo namletých)
1/3 hrnku cukru
1 hrnek rostlinného mléka
1 lžička sody
1 lžička prášku do pečiva
1,5 lžíce pomletých lněných semínek + 4 lžíce vody (připravit předem)
skořice
2 lžíce oleje
skořice - hodně skořice

Jako první si v míse připravte pomletá lněná semínka s vodou - díky tomu pustí vlákninu. Uvařte si dýni a rozmixujte ji na pyré. Ke lněným semínkům přidáme pyré, mléko, cukr a olej. Smícháme a přidáme sypké ingredience - mouku, vločky, sodu, prášek do pečiva a skořici. Jako poslední do těsta přidáme nahrubo nastrouhaná jablka.
Plníme do formiček a pečeme na 180°C asi 25 minut. Jestli už jsou muffiny hotové zkusíme na špejli.


Tohle je, zcela upřímně, trochu zklamání. Chuťově byly muffiny hrozně nevýrazné, rozhodně to chtělo víc skořice, skvělé by v tom bylo asi i koření na dýňový koláč, ale i tak by se nejednalo o ty nejlepší muffiny na světě. Je fakt, že oproti původnímu receptu jsem jablka nevařila předem a nekrájela je na kousky, ale strouhala, což hodně pozměnilo jejich texturu.
Výhodou je, že jsou hodně syté, nevýhodou je, že jsou díky dýňovému pyré vevnitř dost mazlavé, což vede k další nevýhodě...
Nevím kde se stala chyba, jestli je to vlastností surovin nebo jen moje blbé skladování (ačkoliv byly první den při pokojové teplotě a zbytek v lednici), ale zatímco ostatní muffiny vydrží v pohodě několik dní, tyhle byly třetí den nepoživatelné a musela jsem zbytek vyhodit - začaly se jaksi kazit zevnitř, po rozpůlení byly zevnitř tak nějak divně oslizlé a upřímně už ani moc vábně nevoněly.

Z výsledku mám tedy dost rozporuplné pocity. Zaprvé by jim prospělo mnohem víc koření a zadruhé jsou určeny k přímé konzumaci. Až na tyhle dvě věci ale nejsou chuťově špatné a rozhodně ozvláštní klasické muffiny
(ilustrační fotka vnitřku - po upečení)

1 komentář :

  1. Škoda, že se nepovedly více podle tvých představ, ale třeba to příště vyjde lépe :) Každopádně z fotky se mi sbíhají sliny :)

    OdpovědětVymazat