11. srpna 2014

Dršťková polévka z hlívy


 
Při pomyšlení na "drškovku" jsem se vždycky osypala a s hrůzou se jí vyhybala. Ač nemám v lásce houby, loni jsem se poprvé hecla a tuhle verzi zkusila a zachutnala mi. Dneska jsem se konečně dokopala k tomu jí zkusit vyrobit sama. 

Inspirace: jímejinak.cz
Hodnocení: 8/10

Recept:
200g hlívy ústřičné
jarní cibulka/cibule
2 stroužky česneku
zeleninový bujón (nebo 1l vývaru)
koření: sůl, pepř, kmín, majoránka a pořádná dávka papriky
+- kdo by raději hustější konzistenci může zahustit červenou čočkou

Hlívu nakrájíme na tenké nudličky, mezitím na oleji zpěníme cibulku (nikoliv usmažíme dohněda), přihodíme hlívu a okořeníme - česnekem, paprikou, kmínem + sůl, pepř. Chvilku osmahneme (pozor ať paprika nezhořkne, půl minuty stačí). Zalijeme horkou vodou, přihodíme bujón a vaříme při nižší teplotě cca 15 minut. Na konec ještě dochutíme majoránkou, případně zahustíme (pokud k zahuštění použijete mouku, nechte ještě polévku přejít varem, v případě červené čočky jí přihodíme spolu s bujónem)

Těžko říct, jak moc autentická chuťově je tahle polévka a její originál, nepamatuji si už (naštěstí) jak chutná dršťkovka, každopádně tahle polévka je super. Připomíná gulášovou. Kdo nemá rád houby nemusí se téhle polévky vůbec bát. Sama jim moc nefandím, ale hlíva rozhodně nemá typickou houbovou pachuť.

L.

1 komentář :

  1. Vybavila se mi chvíle, kdy jsem vařila v tuto polévku a v půlce mi v hlavě cvalko a začala jsem si myslet, že vařím guláš :D Ale dobré to bylo i tak. Musím to někdy zkusit udělat správně bez nějakých mozkových kolapsů (teď si jdu udělat svou trapně nudnou zeleninovou polívku, ale zítra, zítra bude hlíva, dík za připomenutí ^_^)

    OdpovědětVymazat