21. srpna 2014

Nejlepší jahelník




Hodnocení: 11/10 (!!!)

Jahelník (nebo jáhelník) je staročeská klasika. Koluje na ni neskutečné množství receptů a snad každá rodina má ten svůj nejlepší. Můj jahelník je taková všehochuť, ve které nechybí nic :) (tedy až na rozinky, které vážně moc nemusím...)

Suroviny:

250 g jáhel
jablko, mrkev (po 1 větším kusu)
1 vanilkový puding (prášek; pro celiaky pozor na bezlepkovou samolepku)
rostlinná smetana
skořice
vlašské ořechy
(domácí) meruňková marmeláda
1/4 hrnku sójového bílého či ovocného jogurtu
(na podávání bílý či ovocný sójový jogurt)

Postup:

Jáhly spaříme a v mírně osolené vodě uvaříme dle návodu (2 díly vody na 1 díl prosa). Ještě teplé smícháme se 2 lžícemi vanilkového pudingu, 2 lžícemi marmelády, 2 lžícemi smetany, nastrouhaným jablkem a mrkví a skořicí dle chuti. Pokud máte raději sladší, můžete ještě přidat vanilkový cukr či marmeládu nebo med. Vmícháme 1/4 hrnku jogurtu. Formu vymažeme olejem. Dáme do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečeme 20 minut. Poté vyndáme, vršek namažeme poctivou vrstvou marmelády, poprášíme skořicí a zasypeme nasekanými ořechy. Znovu vrátíme do trouby a pečeme dalších 15-20 minut, pozor, aby se nám nezačal vršek připalovat! Servírujeme ještě teplý lžící (podobně jako crumble) s hezkou dávkou sójového jogurtu a javorového či borůvkového (ideálně borůvkovo-javorového :P) sirupu nebo jíme samotný - k snídani se hodí tak jako tak a perfektně vás nastartuje do nového podzimního/zimního dne!

Jedná se o typické české zimní (skoro až vánoční) jídlo, ale mně chutná v jakékoliv roční, ne úplně horké, době. Možných obměn jsou miliony - přidávejte a ubírejte sušené ovoce, oříšky, rum, povidla, perníkové koření, čerstvé ovoce, strouhanou dýni...

B.

4 komentáře :

  1. Děkuji moc za výborný recept!!!!!!

    OdpovědětVymazat
  2. Uděláno a z poloviny hned i snězeno :-) díky

    OdpovědětVymazat
  3. Uděláno,jen nemám javorový sirup a je pravda,že bez něj to bylo mdlé..takže příště přidám určo cukr...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jooo, ten je vážně třeba :) a spíš než rafinovaný cukr vážně doporučuji ten agávový sirup nebo alespoň med ;) aaa neeeboooo víc té marmelády či domácího sirupu, taky jdou třeba nasekané datle...fantazii volný průchod!

      Vymazat