13. září 2014

Bezkonkurenční biskupský chlebíček



Hodnocení: tisícmilionů/10 !!!!!!!!!! Nomnomnomnomnomnomnom...

Vhodné klasicky na Vánoce i jako velikonoční beránek (a nebo kdykoliv během roku, když na vás přijde chuť).

Nikdy jsem ho moc nemusela. Ten, co se dá koupit v obchodě, byl vždycky suchý, takový nijaký - velikonoční beránek nám díky tomu každý rok zbyl a seschnul ještě víc než. Tenhle, který jsem vytvořila, je ale úplně něco jiného. I moje maminka (neveganka, požitkářka a výborná kuchařka k tomu) uznala, že lepší biskupský chlebíček v životě nejedla a byla z něj nadšená. A jakou lepší reklamu byste tak asi mohli chtít... :) a věřte, už nikdy nebudete chtít jiný!!!!!!!!! :P (a ano, stal se ze mě pečící fanatik!)

Suroviny:
2 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
1 sójový bílý jogurt (125g)
1 malá sójová smetana (250 ml Provamel)
150 ml sójového (či jiného rostlinného) mléka
3/4 hrnku oleje (řepkový)
100g loupaných mandlí rozemletých (rozmixovaných) na hrubší prášek
5 vrchovatých lžic vanilkového pudingu (prášek; takže vlastně jeden celý pytlík)
1 lžička sody
2 vrchovaté lžičky prdopeče
4 lžíce agávového (nebo jiného) sirupu
1 vanilkový cukr
šťáva z 1/2 citrónu
vanička kandovaných třešní nakrájených nadrobno
hrst nasekaných rozinek naložených v rumu + 3 lžíce rumu z výluhu
malá hrstička nasekaných pekanových ořechů (vím, jsou nekřesťansky drahé, takže je bez obav nahraďte ořechy dle chuti - nejlépe vlašskými)
3/4 vaničky kandované pomerančové kůry

na polevu:
1 a 1/2 (na beránka 2) velké čokolády na vaření (či hořké čokolády) - zkontrolujte, zda je vegan! (mmchd Orion není - obsahuje éčka živočišného původu - prasátko v čokoládě - wtf?!!!!!!)
velká lžíce rostlinného veganského "másla" (Alsan)

Postup:
Pokud máte mandle neloupané, spařte je horkou vodou z varné konvice, nechte je 10 min. louhovat a pak zalijte studenou vodou a lehce zbavte slupky, poté rozmixujte. Smíchejte všechny sypké i tekuté ingredience a nakonec vmíchejte ořechy a ovoce. Těsto vlijte do formy (pokud máte silikonovou jako já, netřeba vymazávat, ostatní je nutné vymazat olejem a vysypat hrubou moukou). Pečte na 180 stupňů asi hodinu (vyzkoušejte špejlí + koukněte, zda se okraje lehce oddělily od formy). Množství těsta je akorát na 1 beránka. Pokud se pustíte do chlebíčku, záleží na velikosti formy - mně to vyšlo na chlebíček a tři velké muffiny k tomu (ty jsem pekla 40 minut. Po upečení nechte chvilku zchladnout a vyklopte a poté nechte vychladnout úplně. Mezitím si připravte ve vodní lázni polevu (nejdřív nechám rozpustit čokoládu, pak vyndám misku z vodní lázně a vmíchám alsan - ten s tím dělá to, že po rozpuštění vytvoří překvapivě kompaktnější hmotu, která se ale dobře rozmazává a v lednici výborně tuhne + netaje tak rychle jako samotná čokoláda, pokud ale nechcete zbytečně utrácet za veganský margarín, použijte jen rozpuštěnou čokoládu, kterou svůj výtvor ze všech stran polijte). Et voilá, nejlepší biskupský chlebíček/beránek je na světě!

B.


Žádné komentáře :

Okomentovat