6. září 2014

Koláč veganského pastýře aneb Shepherd's pie



Shepherd's pie je Britská klasika, tradičně z jehněčího masa. Protože je ale náš pastýř vegan, který své stádo nejí, musel vymyslet nějakou obměnu. Vzhledem k tomu, že nám právě finišuje nejúrodnější část roku, postavila jsem tenhle "koláč" na sezonních potravinách - většina z nich je čerstvě utržená/vytažená z naší zahrady.

Hodnocení: 11/10 !

Ingredience (4 porce):
1/2 kg dýně
2 velké mrkve
1 petržel
1 menší celer
Asi 200 g mraženého hrášku
mísa čerstvého špenátu (asi 100 až 150 g)
4 rajčata
1 balení tofu (můžete vynechat, chtěla jsem jen dodat víc bílkovin)
1 cibule
1/2 kg brambor
rostlinné mléko
1 stroužek česneku
tymián, sůl, pepř

Nejdřív si na oleji osmahneme cibuli a sušený tymián, aby se nám uvolnila vůně. Jako první přidáme dýni a mrkev, nakrájené na větší kostky a necháme osmahnout. Potom přidáme petržel a celer, nakrájené na menší kostky. Podle potřeby podlijeme vodou aby se nám zelenina nepřipalovala. Rajčata, mražený hrášek a špenát přidáme jako poslední a necháme ještě dvě až tři minuty povařit. Nakonec ještě do směsi přimícháme rozmačkaný česnek a tofu, nakrájené na menší kostičky, dochutíme a promícháme. Zeleninu přesypeme do zapékací mísy a dáme péct do trouby na 200°C.
Zatímco se nám zelenina peče si uvaříme brambory, které potom rozmačkáme, přilijeme trochu rostlinného mléka a vytvoříme hustší bramborovou kaši. V tuhle chvíli už by zelenina měla být dostatečně měkká, pro jistotu můžete ochutnat větší kus dýně/mrkve. Bramborovou kaší zeleninu rovnoměrně přikryjeme a vrátíme koláč do trouby. Teplotu zvýšíme na 250°C a pečeme ještě 5-10 minut než se nám kaše opeče.

Žádné komentáře :

Okomentovat