5. září 2014

Muffinový speciál




Pokud jste četli "Co jsme zač", víte, že moučníky zatím nedělám, protože se snažím vyhýbat se zbytečnému cukru. Ale když jednou za uherák přijede kamarádka, kterou bych ráda pohostila, cukr-necukr, chci napéct a ukázat veganskou kuchyni v tom nejlepším světle. Proto jsem se vrhla na přípravu nejjednodušího, ale nejvděčnějšího a velice chutného dezertu - a rovnou ve třech variantách! :P

//pokud vám vrtá v hlavě jaký je rozdíl mezi muffinem a cupcakem, vězte, že cupcakes mají na povrchu ještě nějaký ten toping - krém, cukrátka...muffiny maximálně tak jen plochou polevu a třešničku ;)//

 Jen poznámka ke vzhledu mých muffin - mám špatnou formu (Tescoma, 12 formiček v plechu) - jsou příšerně úzké a vysoké - proto muffiny vypadají tak jak vypadají, ale brzy si pořídím formičky klasické (jednotlivé, silikonové), tak to do té doby, prosím, omluvte :)

ZÁKLADNÍ RECEPT NA VEGANSKÉ MUFFINY

1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
1 hrnek rostlinného mléka (používám sójové či sójovo-rýžové)
1/2 hrnku oleje (používám řepkový)
2 lžíce agávového sirupu (+ 1 vanilkový cukr)
1 čajová lžička prdopeče
1 čajová lžička sody
špetka soli
+ přidáváme příchutě dle chuti a dle konzistence a množství přidaných ingrediencí ubíráme či doplňujeme mléko, mouku či olej
(na 10-15 muffin dle velikosti formiček)

Vše smícháme a plníme formičky do 3/4. Pečeme 20 min. na 190 stupňů.

MUFFINY SE ŠVESTKAMI, MÁKEM A SKOŘICÍ



Hodnocení: 10/10

Pokud sledujete náš facebook, jistě jste si všimli, že nepřestávám oslavovat kombinaci švestek a skořice. Proto jsem spatlala tenhle recepis a musím si ho pochválit :P (upozornění: schválně nejsou moc sladký)

Suroviny:

1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
1 hrnek rostlinného mléka
1/2 hrnku oleje
2 lžíce agávového sirupu
1 vanilkový cukr
1 čaj. lž. prdopeče
1 čaj. lž. sody
špetka soli
1 hrnek nadrobno nakrájených čerstvých švestek
2 čajové lžičky skořice
2 lžíce na jemno namletého máku (mixovat dokud není vlhký a lepivý)

Postup:

Vše smícháme, naplníme formičky do 3/4 a pečeme 20 min. na 190.

MUFFINY MASALA (CHAI-LATTE)



Původní recept: Veganotic
Hodnocení: 10/10

Podle původního receptu by podle fotek byly krásně tmavě hnědé. Ty moje vyšly díky lehké úpravě receptu hezky světlé a okrové, jak můžete vidět na mé fotce.

Suroviny:

1 hrnek rostlinného mléka
4 sáčky černého čaje Earl Grey
1/4 hrnku oleje
1/2 hrnku bílého sójového jogurtu
2 lžíce agávového sirupu
1 vanilkový cukr
1 a 1/3 hrnku polohrubé mouky
1/4 čajové lžičky sody
1/2 čaj. lž. prdopeče
špetka soli
masala koření: 2 čaj. lž. skořice, 1/2 čaj. lž. mletého sušeného zázvoru, 1/4 čaj. lž. mletého hřebíčku (2 hřebíčky roztlučené v hmoždíři), měl by být ještě kardamon (1 čaj. lž.), ale neměla jsem ho zrovna doma a špetka bílého pepře, kterou jsem taky zapomněla + jsem přidala špetku muškátového květu (ta nepatří do masala koření)

Postup:
Do ohřátého mléka (z mikrovlnky) dáme na 10 min. louhovat čaj, poté pytlíky nevymačkáváme (zhořkl by - díky za tip autorce původního receptu ;)) a pokud je třeba, dolijeme hrnek mlékem, aby byl plný. Smícháme s ostatními ingrediencemi a naplníme košíčky - moc nevykynou, takže plníme až téměř k okraji. Pečeme 20 min. na 180.

KÁVOVO-KAKAOVÉ MUFFINY



Původní recept: Veganotic
Hodnocení: 10/10

Suroviny:

1 a 1/2 hrnku polohr. mouky
3/4 hrnku cukru
1/4 hrnku holandského kakaa
2 a 1/2 čaj. lž. prdopeče
špetka soli
2 čaj. lž. jemné instantní kávy
1 hrnek rostl. mléka
1/2 hrnku oleje
3 lžíce bílého rostl. jogurtu
1 vanilkový cukr
1/2 hrnku nasekané čokolády na vaření (zkontrolujte, zda je vhodná pro vegany!)
lžíce kávového likéru Kahlua

Postup:

Vše smícháme. Formičky naplníme do 2/3 a pečeme 20 minut na 190.

Nechť muffinové hody započnou!!!

B.


Žádné komentáře :

Okomentovat